FAQ

Praktisch

Adres: Kan. Bittremieuxlaan 69, 8340 Sijsele (de kruising met de Warandelaan!)

Telefonisch: 050/69.58.38
E-mail: babydoeken@gmail.com

Rekeningnummer: BE77 1096 6169 5542

Ondernemingsnummer: BE0535.807.511

Draagdoeken

Waarom is een draagdoek belangrijk?

Het overlevingsinstinct van kleine baby’tjes is erop gebouwd om overal en altijd dichtbij iemand te zijn. Worden ze in de natuur alleen gelaten, dan is de kans groot dat ze door een roofdier ontdekt worden. Ze zijn te hulpeloos om weg te lopen en kunnen zichzelf niet beschermen. Als je ze dus neerlegt, gaan ze vaak huilen om op dat gevaar te wijzen. Laat je je kindje toch huilen, dan houden ze na een tijdje inderdaad op omdat ze door lang en veel te huilen ook de aandacht van roofdieren kunnen trekken. Het kindje is hierna niet getroosd of gerustgesteld, maar staat juist onder extra druk.

Net als kleine aapjes, worden baby’tjes het liefst gedragen. In een draagdoek draag je een baby op een verantwoorde manier, zodat hun heupjes correct ontwikkelen (de kikkerhouding waarbij de knietjes net iets hoger komen dan de heupjes).

Welke draagdoek of draagzak is de beste?

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Alle kindjes en alle ouders verschillen. Wat voor jullie de juiste draagdoek of draagzak is hangt ook af van de leeftijd van je kindje. Doorheen de jaren zal op verschillende momenten een andere draagdoek het best aansluiten bij de situatie. De ene doek is meer geschikt voor lange wandelingen, de andere om snel boodschappen mee te doen. De ene gebruik je makkelijk binnenhuis, de andere is dan weer perfect voor koude winterdagen, enz.

Je kan altijd bij Babydoeken om advies vragen voor jouw specifieke situatie. Je kan bij ons ook draagdoeken huren zodat je eens kan uitproberen welke systemen voor jullie aangenaam zijn, en welke niet.

Vanaf welke leeftijd kan je een draagdoek gebruiken?

In de meeste draagdoeken kan je je kindje al dragen vanaf dag één. Luister als pas bevallen moeder ook goed naar je eigen lichaam en forceer niets. Dragen is voor partners en familieleden ook een zalige manier om kennis te maken met het nieuwe wezentje.

Tot welke leeftijd kan je een draagdoek gebruiken?

Kinderen kunnen zelf heel goed aangeven of ze al dan niet nog gedragen willen worden. In principe staat er geen maximum leeftijd op dragen. In een geweven draagdoek kan je peuters en kleuters dragen zolang jullie er zelf plezier van hebben.

Let wel, in een rekbare doek draag je kindjes tot maximum ongeveer 8-9kg. Daarna wordt het voor de drager steeds minder comfortabel.

Hebruikbare LuiersFAQ

Zijn herbruikbare luiers niet heel veel werk?

Dat valt best mee. Afhankelijk van je hoeveelheid luiers was je om de dag, om de 2 of om de 3 dagen. Per wasbeurt moet je ongeveer een 20-tal minuutjes werk rekenen als je de luiers aan de waslijn of op een droogrek droogt. De meeste luiers kunnen probleemloos in de droogkast en dan duurt het natuurlijk nog minder lang. Daarnaast spaar je tijd uit doordat je nooit onverwachts naar de winkel moet rijden voor een pak luiers. Je hebt ze gewoon altijd bij de hand.

Zijn herbruikbare luiers wel ecologisch als je ze altijd moet wassen?

Bij het bekijken van de impact op het milieu zijn er veel factoren die meespelen: de productie, het vervoer, de verpakking en wat er met het restproduct gebeurt. Wegwerpluiers zijn erg vervuilend op elk van deze vlakken. Bij biologisch katoenen luiers vraagt de productie veel water maar komen er weinig of geen vervuilende stoffen in het milieu terecht. Er is maar één keer een transport nodig tot bij de klant en het wassen kan je zelf zo ecologisch mogelijk te doen door te kiezen voor een lage temperatuur en ecologisch wasproduct, en aan de lijn te drogen. De stoffen kunnen na het verslijten gerecycleerd worden.

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Wij raden aan om voor minimum 18 luiers te gaan. Dan hoef je na een tijd niet meer elke dag te wassen maar kan het om de twee-drie dagen. Het is ook wel afhankelijk van het merk. De ene luier absorbeert beter dan de andere. Als je kiest voor een systeem met aparte overbroekjes moet je ook rekenen op een minimum van 3 overbroekjes. Zo kom je niet in de problemen wanneer je er eens eentje moet uitwassen.

Wat zijn de meest ecologische herbruikbare luiers?

Op het vlak van natuur-vriendelijkheid moet je kijken naar zowel het productieproces, de levensduur als naar het recyclageproces. Op al deze vlakken scoort een 100% katoenen luier het beste. De strikluiers en de Bambino Mio luiers gaan veruit het langst mee. Ook de katoenen luiers van Imse Vimse en Kiddybips zijn zeer duurzaam.

All-in-one luiers zijn sowieso minder ecologisch omdat voor elke luier ook een PUL overbroekje moet worden gemaakt. De productie daarvan vraagt olie, wat een grote impact heeft op het milieu. Hetzelfde geldt uiteraard voor polyester luiers en inleggers. Deze blijven mooi zacht en vormvast, maar zijn minder ‘groen’ dan katoen.
Bamboe is een snel groeiende plant en lijkt daardoor erg ecologisch. Om van bamboe echter een zachte rayon of viscose vezel te maken is er een zeer intensief en chemisch proces nodig. De resulterende vezel is dan ook eigenlijk een synthetische vezel op basis van natuurlijke cellulose en geen natuurlijke vezel.

Let wel: kiezen voor herbruikbare luiers is nog altijd een extra steuntje in de rug voor het milieu, de toekomst van onze planeet en dus jouw kindje. Onafhankelijk van welke luier je uiteindelijk kiest.

Hoe moet je herbruikbare luiers wassen?

De meeste luiers komen met instructies over hoe je best wast. Algemene tips zijn: 60°, droogkast op koud of (best) drogen aan de waslijn of op het droogrek). Overbroekjes van nylon spoel je gewoon uit en laat je aan de lucht drogen. Stop ze niet in de luieremmer, want de amoniak van de urine kan het materiaal sneller doen slijten.

Laat luiers nooit meer dan 3 dagen in de luieremmer zitten. Dit tast de vezel aan. Voeg ook geen azijn of natrium bicarbonaat toe aangezien dit katoenen en bamboe vezels kan beschadigen.

Wat voor luieremmer moet ik gebruiken? Nat of droog bewaren?

Je luiers in water zetten in de luieremmer is nergens voor nodig. Zolang de luieremmer goed afsluit, ontsnappen geurtjes niet. Je kan de luiers in een wasnetje doen dat in de emmer past. Zo wordt wassen eenvoudiger en hoef je de luiers niet handmatig over te dragen naar de wasmachine.

Goede afsluitbare emmers zijn de luieremmer van Tots Bots, de Bambino Mio Luieremmer, en voor extra grote hoeveelheden (2 kinderen of meer), de 25l luieremmer van PoPoLiNi.

Inbakeren

Hoe helpt inbakeren mijn baby?

In de baarmoeder is de wereld van je kindje begrensd. De wand van de baarmoeder omhult je kindje helemaal. Na de geboorte voelen sommige kindjes zich helemaal verloren in al die ruimte. Die onbegrensde leegte is beangstigend. Door onwillekeurige spiertrekkingen gebeurt het ook dat kindjes zichzelf wakker maken.

Een inbakerdoek geeft je kindje die begrenzing van de baarmoeder terug. Het kalmeer ze en helpt bij het inslapen en in slaap blijven.

Waar moet je op letten bij het veilig inbakeren?

Let erop dat de inbakerdoek niet omhoog kan glippen. Zorg dat een deel van de doek of één van de doeken onder de armen door gaat.

Zorg ervoor dat je losse stof aan het einde van de voetjes vast maakt met een speld of lintje. Loshangende stof kan verstrikt raken.

De beentjes van je kindje moeten perfect open kunnen vallen in de inbakerdoek. Te strak inbakeren van de voetjes verhoogt het risico op heupdysplasie.

Een kindje dat ingebakerd is slaapt vaak lang en diep. Ga regelmatig controleren of alles nog in orde is en maak je kindje wakker voor voedingen die het anders zou overslaan.

Leg je kindje nooit op de buik of op de zij als het ingebakerd is.

Tot welke leeftijd kan je inbakeren?

In het algemeen wordt aangeraden om vanaf 3 maanden het inbakeren af te bouwen. Na 6 maanden of het moment waarop kindjes zelfstandig van rug naar buik kunnen rollen is inbakeren niet meer veilig. Het is immers erg moeilijk voor een ingebakerde baby om terug op de rug te rollen.